Tavuhaka RESTOK (Reserviläisen taktinen offline-kartta)

Tavuhaka RESTOK (Reserviläisen taktinen offline-kartta) -sovelluksen avulla voi piirtää ja jakaa taktisia merkintöjä Suomen offline-kartalla (kaupunki, maasto, ilmakuvat). Sovelluksella voi myös laskea havaintojen karttakoordinaatteja oman sijainnin perusteella sekä määrittää suhteellisia etäisyyksiä ja suuntia.

Löydät RESTOK-sovelluksen Google Play -kaupasta. Sovelluksen peruskäytöstä löytyy myös YouTube-videoita:

Sovellus tukee yleisesti käytettyjä WGS84-desimaalikoordinaatteja (vrt. esim. Google Maps) sekä sotilaskäyttöön tarkoitettuja MGRS-koordinaatteja (Military Grid Reference System).

Sovelluksen tyypillisiä käyttökohteita ovat varusmiespalvelukseen, maanpuolustuskoulutukseen sekä reserviläis- ja viranomaistoimintaan liittyvät harjoitukset. Sovellustehtäviä ovat esimerkiksi oman toimintaympäristön analysointi, taktisen toiminnan suunnittelu sekä tiedustelutoiminta. RESTOK soveltuu parhaiten joko henkilökohtaiseen käyttöön tai suunnilleen komppaniatason tarpeisiin.

Sovellus ei kerää käyttö- tai käyttäjätietoja. Offline-karttojen lataus tapahtuu sovelluksen käyttöönottovaiheessa, suomalaisesta pilvipalvelusta. Käyttöönotto ei edellytä infrastruktuurin pystyttämistä ja käyttöönoton jälkeen sovellusta voi käyttää offline-tilassa. Huomaa, että sovelluksen voi siten myös asentaa esim. käyttäjän vanhaan matkapuhelimeen, jonka voi pysyvästi jättää offline-tilaan.

Käyttäjä saa käyttää sovellusta vain omalla vastuullaan: sovellus toimitetaan “sellaisenaan, kaikkine vikoineen” (“AS IS”). Kehittäjä tai julkaisija eivät vastaa esim. sovelluksen toimivuudesta, aineistojen saatavuudesta, tietosisällöstä, oikeellisuudesta tai sovelluksen sopivuudesta juuri tiettyyn tarkoitukseen. Sovelluksen käyttö ei saa vaarantaa käyttäjää tai tämän organisaatiota.

Sovellus hyödyntää seuraavia teknologioita tai aineistoja: Suomen OpenStreetMap-kartta (c) OpenStreetMap contributors (Open Data Commons Open Database License (ODbL)), Suomen maastokartta, ortoilmakuvia ja nimistöjä (Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen Nimeä CC 4.0 -lisenssi, sisältää vuoden 2024 aineistoja), Suomen erantohila 2024 (Ilmatieteen laitos, Nimeä CC 4.0 -lisenssi), Mapsforge (LGPL v3 -lisenssi), Google SphericalUtil (Copyright Google Inc., Apache V2.0 -lisenssi), MGRS-Java ja Grid-Java -kirjastot ((c) National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) in collaboration with BIT Systems, MIT License).

Tyypillinen RESTOK-sovelluksen yhden käyttäjän esimerkki: Käyttäjä tutustuu harjoitusalueeseen kartalta ja lisää taktisia piirroksia omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä. Harjoituksen aikana käyttäjä hyödyntää maasto- ja kaupunkikarttoja, ilmakuvia sekä GPS-paikannusta ja lisää kartalle täydentäviä suunnittelu- ja havaintotietoja. Käyttäjä voi myös laskea havaitsemansa kohteen karttakoordinaatit suhteessa omaan sijaintiinsa. Merkinnät voi jakaa usealle merkkikerrokselle sekä edelleen useaan merkkitiedostoon; näin merkintöjen hallinta helpottuu eivätkä eri harjoitusten piirrokset mene sekaisin. Harjoituksen jälkeen sovellusta voidaan edelleen käyttää harjoitusten purkuun. Kartalle voidaan esimerkiksi piirtää vaihtoehtoisia kehityskulkuja, joiden analysoinnin avulla harjoituksesta saatava hyöty kasvaa.

Pienen organisaation käyttötapauksessa merkintöjä lisäksi myös jaetaan käyttäjien kesken: yksi käyttäjä voi esimerkiksi määrittää ja piirtää harjoitusalueen rajat, nimetä keskeiset maastonkohdat, asettaa tavoitteet ja jakaa piirrokset muille. Harjoituksen aikana käyttäjät tiedustelevat maastoa, jakavat ja jalostavat havaintoja sekä suunnittelevat ryhmityksiä ym. tehtäväkohtaisia operaatioita. Harjoituksen alussa tai lopussa sovellusta voidaan käyttää myös luokkaympäristössä: kouluttajat voivat esimerkiksi (sopivan kolmannen osapuolen Android-sovelluksen avulla) jakaa oman laitteensa näyttöä tietokoneen ruudulle ja edelleen luokkatilan valkokankaalle. Näin harjoitusten kulkua voidaan helposti havainnollistaa ja analysoida myös joukon tasolla, mikä moninkertaistaa harjoituksesta saatavan hyödyn.

2024- Copyright (c) / Kaikki oikeudet pidätetään, www.tavuhaka.fi

Tavuhaka on pieni, riippumaton suomalainen kehittäjä.

Tavuhaka RESTOK käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö // Terms of Use and Privacy Policy

Käyttäjä saa käyttää sovellusta vain omalla vastuullaan: sovellus toimitetaan ”sellaisenaan, kaikkine vikoineen” (”AS IS”). Kehittäjä tai julkaisija eivät vastaa esim. sovelluksen toimivuudesta, aineistojen saatavuudesta, tietosisällöstä, oikeellisuudesta tai sovelluksen sopivuudesta juuri tiettyyn tarkoitukseen. Sovelluksen käyttö ei saa vaarantaa käyttäjää tai tämän organisaatiota.

Sovellusta ei tietenkään saa käyttää esim. harjoituksissa, joissa mobiililaitteiden käyttö on kokonaan kielletty.

Sovellus ei kerää käyttö- tai käyttäjätietoja. Suomen offline-karttojen lataus tapahtuu sovelluksen käyttöönottovaiheessa, suomalaisesta pilvipalvelusta. Käyttöönoton jälkeen sovellusta voi käyttää offline-tilassa. Sovelluksen tai karttojen mahdolliseen päivitykseen tietenkin tarvitaan tilapäisesti verkkoyhteyttä, mikä tapahtuu aina käyttäjän päätöksellä.